lördag, augusti 11

Lördagsdesignern: En mångsysslande konstnär.

Philippe Starck föddes 1949. Han var redan som barn en kreativ pysslare som undersökte hur saker fungerade. Han klippte, klistrade, snickrade och grejade. Mestadels satt han under sin pappas ritbord, pappan var nämligen flygplansingenjör, och spenderade mycket tid där. Philippes intresse gjorde senare att han utbildade sig på Ecole Nissim de Camando i Paris. 1968 startade han sin första designfirma.
Hans stora genombrott kom -82, då han blev ombedd att inreda president Mitterands privata hem.
På 80-talet blev han hyllad så till vida att han fick rockstjärnestatus. Alessi och Kartell är märken han designat för och som vi kanske känner honom bäst för. Präglad av industridesign har han forgivit i stort sett allt. Han har inrett hotell, designat fordon, anlitats som arkitekt, designat möbler och till och med kläder. Han har också jobbat med att designa böcker för Taschen.
Att Phillippe är en mångsysslande designer behövs väl knappast nämnas och att vi kan förvänta oss att han skall sätta tänderna i princip vad som helst är inte heller något man behöver betvivla. Vi väntar och ser vad som kommer näst helt enkelt.

Inga kommentarer: