lördag, augusti 18

Lördagsdesignern: Pop-konstens upphovsman

Robert Milton Ernest Rauschenberg, föds 1925 i Texas. 24 år gammal kallas han in i amerikanska marinens rehabiliteringsförläggning och det är först nu hans intresse för konst väcks. När han avslutat sin tjänstgöring, får han ett slags bidrag via amerikanska militären och använder det till att studera konst på Kansas City Art Institute (-47) . Han fortsätter sedan att förkovra sig i måleriet i Paris på Academie Julian. Åter tillbaka i USA (-48) studerar han vidare på Black Mountain Collage och Art Students League.
Det är under dessa år och fram till ca -54 som han hittar de materiel och den stil som sedan skall karakterisera hans konst. Han hittar sätt att använda fotografierna, tidningsurklipp, den tvådimensionella tekniken och även den tredimensionella. Han målar abstrakta målningar som blandads med silkscreen-print, som får målningarna att ge olika uttryck på olika håll. På långt håll uppfattas de abstrakta, på nära håll mer konkreta. Han mixar fotografier, tidningsartiklar och fritt målade fält. På sextiotalet, när tekniken utvecklats, använder han även ljud, ljus och rörelser.
Rauschenberg anses vara den som gav upphov till pop-konsten, som på sextiotalet sedan anammades av bla. Andy Warhol.
På 70-talet lämnar han New York, och flyttar till Capita, en ö utanför Florida. Detta påverkar hans konst och han börjar nu använda tyg, naturfibrer och papper.
2007 lever och verkar Robert Rauschenberg på Capita. Han anses som en av samtidens största konstnärer. Han jobbar mestadels med digitala bilder men fortfarande är hans konst exprementell och modern helt i sin sort, i nya materiel, tekniker och idéer.
Här följer några av Robert Rauschenbergs mest kända verk:
1951, white paintings & black paintings.
1954, Red paintings. Charlene, hans första "combine" skapas.
1959, Monogram (geten), det kanske i Sverige och övriga världen mest kända av hans verk.
1963, Pelican.
1966, Open score, installation.

Inga kommentarer: